Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Het Paleis van Caserta

Voordat Italië geboren werd regeerden er verschillende koningen over Napels. Een van de koningen was Koning Karel III van Bourbon. In 1752 liet hij een koninklijk paleis bouwen als nieuw centrum van het Koninkrijk Napels. Zijn oog viel op een grote vlakte bij Caserta. Hij was geïnspireerd door het Franse Versailles en het koninklijke paleis van Madrid. Voor het Paleis van Caserta stelde hij de zoon van de beroemde schilder Gaspare Vanvitelli aan: de architect Luigi Vanvitelli. Luigi had eerder al werk gedaan voor het Koninklijk Paleis in Napels. Na de dood van Luigi ging zijn zoon Carlo door met zijn werk. Het idee was om een overdreven groot, maar elegant paleis met tuin te maken. En dat is gelukt.

Waarom Caserta?

Het paleis werd uit veiligheid in Caserta gebouwd. Omdat dit niet direct via de zee te bereiken was. Napels werd in die tijd veel aangevallen over zee. Caserta ligt in een omgeving vol met bos. En dit was daarom een ideale plaats voor het paleis. Ook kon de koning hier samen met zijn gasten jagen in de tuinen.

Het paleis van Caserta

Reggia di Caserta

Het paleis van Caserta is sinds 1997 onderdeel van het UNESCO werelderfgoed. Het is een barok paleis met meer dan 40 monumentale kamers. Allemaal versierd met prachtige schilderingen. In totaal heeft het paleis 1200 kamers, 1742 ramen en 34 trappenhuizen. Het paleis is 249 meter lang, 37,8 meter hoog en heeft vier binnenplaatsen. Het totale landgoed is maar liefst vijf hectare.

De tuin van het Paleis

De tuin van het Paleis van Caserta is geïnspireerd op de tuinen van Versailles. Een typische Franse tuin met veel symmetrie. De tuin is meer dan drie kilometer lang. En loopt van het paleis naar een waterval in de verte bij het bos. In de tuin ligt in een kanaal dat vanaf de waterval naar het paleis loopt, met veel fonteinen onderweg. Het kanaal had 38 kilometer lang moeten zijn en vanaf de waterval tot aan de zee moeten lopen. Maar helaas dit is nooit af gemaakt. De fonteinen in het kanaal hebben allemaal een eigen betekenis met beelden uit de Griekse en Romeinse mythologie.

de tuin van het paleis
Fontein van Diana en Actaeon
Fontein van Diana en Actaeon

Giardino Inglese

De Giardino Inglese is de Engelse tuin van het paleis. En deze is alles behalve symmetrisch. Het voelt meer als een tuin waarin de vrije natuur is nagemaakt. Waterwegen, vijvers, heuvels, grotten en zelfs een heuse ruïne vind je er. Ook tref je in deze tuin veel exotische planten en grasvlaktes.

ruine giardino inglese
Giardino Inglese
de engelse tuin
Bagno di Venere, giardino Inglese

Het paleis van Caserta bereiken

Vanaf Napels centraal station rijden er dagelijks regionale treinen naar Caserta. De trein stopt recht voor de Reggia di Caserta. Je loopt in een kleine 5 minuten naar de ingang van het paleis. De rit duurt ongeveer drie kwartier..
Je kunt ook een bus nemen vanaf Napels, maar dit neemt meer tijd in beslag. Je kunt ook een georganiseerde tour naar het paleis boeken bij een van de kiosken op straat in Napels. Meer informatie over openingstijden, bereikbaarheid en ticketprijzen vind je op de website van Reggia di Caserta.

Tips voor Reggia di Caserta

Als je rond wilt lopen in de tuin van het paleis en ook naar de Engelse tuin wilt, kun je beter niet drie kilometer de heuvel op lopen. Neem de shuttlebus, huur een fiets of neem de paardenkoets. Als je de bus neemt kun je wel terug lopen, omdat je dan bergafwaarts loopt en ondertussen van de tuin kunt genieten. 

Wil je na je bezoek aan het paleis van Caserta wat eten? Dan raden wij Ristorante PepeNero aan. Een modern en lekker restaurant op 5 minuten lopen van het paleis. Je hebt hier pasta, pizza, salade en burgers. Voor ieder wat lekkers dus. Adres: Ristorante PepeNero, Via Giuseppe Maria Bosco 15. Of ga naar MuuMozzarella voor heerlijke gerechten met mozzarella, Piazza Gramsci 1 Caserta

te paard naar giardino inglese

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels