san gennaro street art napels

6 street art muurschilderingen in Napels die je niet mag missen

Napels street art stad:

Napels is een stad waar je als street art liefhebber je beslist niet zult vervelen. Tijdens onze street art tour door Napels ontdekken we regelmatig nieuwe kunstwerken op de muren van de stad. Als voorproefje hebben we een aantal onmisbare muurschilderingen verzameld voor je.

Gennaro – Jorit

san gennaro street art napels jorit

Op steenworp afstand van de Duomo di Napoli vind je het bekendste portret van Napels’ beschermheilige: San Gennaro. Deze ruim 15 meter hoge muurschildering is inmiddels al bijna vier jaar zichtbaar in Napels. Lokale graffiti-kunstenaar Jorit (zijn moeder is Nederlands) zette het in slechts 1 week op de muur, aan de ingang van Forcella. Hij liet zich voor dit werk inspireren door New York. Daar verbeterden graffiti projecten eerder al het imago van probleemwijk Brooklyn.

Luce – Tono Cruz

rione sanita napels

Midden in onze wijk Rione Sanità vind je Piazza Sanità. Een plein met winkeltjes, eettentjes en de prachtige Santa Maria della Sanita basiliek. De gele muur tegenover de kerk wordt bedekt met een grote witte cirkel. Alsof er continu een spotlight op gericht is. In de spotlight staan de kinderen uit de straten van Rione Sanita. In het bijzonder de kinderen die in 2016 deelnamen aan een workshop van de Spaanse kunstenaar Tono Cruz en stichting Il Fazzoletto di Perle. Hij realiseerde deze muurschildering in samenwerking met kunstenaars Tommaso Ottieri en Francisco Bosoletti. En de kinderen waarvan de gezichten op de muur te zien zijn. Een stralend symbool van hoop en toekomst voor de wijk en haar jeugd.

Cucù…tetè – Diavù

street art napels diavu
foto: lnx.diavu.com

Lopend over de oudste markt van Napels is dit kleurrijke portret van de glimlachende Mattia Fagnoni niet te missen. Op de muur van een van de steegjes waar hij zijn jeugd door had moeten brengen. Maar het lot besliste anders. In 2015 stierf Mattia al op 7-jarige leeftijd aan de ziekte van Sandhoff. De muurschildering van de Italiaanse kunstenaar Diavù (een vriend van de familie Fagnoni) is een eerbetoon aan de kleine Mattia. Tegelijkertijd is het ook bedoeld om mensen bewust te maken van zeldzame kinderziektes. Het kunstwerk is een project van Urban Neapolis. Een samenwerking tussen de Mattia Fagnoni stichting en het Urban Art museum in Rome.

Madonna con la pistola – Banksy

banksy napels

In het historisch centrum van Napels beschermt een glazen plaat een kunstwerk van werelds’ beroemdste straatkunstenaar Banksy. Tot een paar maanden geleden was dit de enige ‘Banksy’ in heel Italië. ‘Maria met het pistool’ werd in 2010 met behulp van stencils en spuitbussen op een Napolitaanse muur gezet. Iets verderop plaatste de Engelse kunstenaar zelfs nog een ander kunstwerk. Alleen een onwetende graffiti-schrijver bedekte deze helaas nog hetzelfde jaar. Om deze reden werd in 2016, na een petitie een glazen plaat voor het zeldzame stukje kunst geplaatst.

Iside – Francisco Bosoletti

francisco bosoletti napels

De San Severo kapel in het historisch centrum van Napels is een populair monument onder kunstliefhebbers. In een lange rij wordt gewacht totdat de ‘Cristo Velato’ bewonderd kan worden, maar ook ‘La Pudicizia’ van Antonio Corradini is zeer populair. Anderhalve kilometer van de beroemde kapel vind je, boven in de kleurrijke wijk Quartieri Spagnoli een kopie van Corradini’s beroemde sculptuur. In 2017 was de Argentijnse kunstenaar Francisco Bosoletti te gast in Napels. Hij realiseerde een metershoge muurschildering in een ‘onzichtbaar’ deel van de wijk. Dit is een hint naar de bedoeling die Bosoletti heeft met de aparte schildertechniek die hij gebruikt heeft voor dit kunstwerk.

Maradona – Salvatore Iodice (/Mario Filardi)

maradona muurschildering napels

In 1990 explodeerde Napels voor de tweede keer in drie jaar tijd. Onder leiding van de Argentijnse voetbalkunstenaar Diego Maradona werd SSC Napoli opnieuw kampioen van Italië. In de Quartieri Spagnoli verscheen een enorme muurschildering van Maradona. Na een collecte in de buurt schilderde een van de bewoners, de getalenteerde twintiger Mario Filardi in drie dagen tijd Maradona in het Napoli tenue van 1990. 
26 jaar later was er van Filardi’s kunstwerk bijna niets meer over en de schilder zelf is een aantal jaren daarvoor overleden. Kunstenaar Salvatore Iodice is net als Mario Filardi opgegroeid in de Quartier Spagnoli. Hij besluit de muurschildering te restaureren, in zijn continue inspanning om zijn week te verbeteren en meer kleur te geven. Na (opnieuw) een collecte in de buurt is er voldoende geld voor de restauratie. Op 4 maart 2016 wordt de nieuwe Maradona met veel vuurwerk onthuld.

Waardeer dit artikel

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.