Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

6 street art muurschilderingen in Napels die je niet mag missen

Napels is een stad waar je als street art liefhebber je beslist niet zult vervelen. Tijdens onze street art tour door Napels ontdekken we regelmatig nieuwe kunstwerken op de muren van de stad. Als voorproefje hebben we een aantal onmisbare muurschilderingen verzameld voor je.

Gennaro – Jorit

san gennaro street art napels jorit

Op steenworp afstand van de Duomo di Napoli vind je het bekendste portret van Napels’ beschermheilige: San Gennaro. Deze ruim 15 meter hoge muurschildering is gemaakt door lokale graffiti-kunstenaar Jorit (zijn moeder is Nederlands). Jorit zette het in slechts 1 week op de muur, aan de ingang van de wijk Forcella. De inspiratie voor dit werk vond hij in New York, waar vergelijkbare schilderingen het imago van wijken als Brooklyn verbeterden. Je herkent de muurschildering misschien ook uit seizoen 3 van de serie Gomorra.

Luce – Tono Cruz

rione sanita napels

Midden in onze wijk Rione Sanità vind je Piazza Sanità. Een plein met winkeltjes, eettentjes en de prachtige Santa Maria della Sanità basiliek. De gele muur tegenover de kerk wordt bedekt met een grote witte cirkel. Alsof er continu een spotlight op gericht is. In de spotlight zie je de gezichten van kinderen uit Rione Sanità. Kinderen die in 2016 deelnamen aan een workshop van de Spaanse kunstenaar Tono Cruz, georganiseerd door de stichting Il Fazzoletto di Perle. Cruz realiseerde deze muurschildering in samenwerking met kunstenaars Tommaso Ottieri en Francisco Bosoletti. En de kinderen waarvan de gezichten op de muur te zien zijn dus. Een belangrijk symbool van hoop en en een lichte toekomst voor de wijk en haar jongste bewoners.

Cucù…tetè – Diavù

street art napels diavu
foto: lnx.diavu.com

Lopend over Pignasecca markt in Napels is dit kleurrijke portret van de glimlachende Mattia Fagnoni niet te missen. Op de muur van een van de steegjes waar hij zijn jeugd door had moeten brengen. Maar het lot besliste anders. In 2015 stierf Mattia al op 7-jarige leeftijd aan de ziekte van Sandhoff. De muurschildering van de Italiaanse kunstenaar Diavù (een vriend van de familie Fagnoni) is een eerbetoon aan de kleine Mattia. Tegelijkertijd is het ook bedoeld om mensen bewust te maken van zeldzame kinderziektes. Het kunstwerk is een project van Urban Neapolis. Een samenwerking tussen de Mattia Fagnoni stichting en het Urban Art museum in Rome.

Madonna con la pistola – Banksy

banksy napels

In het historisch centrum van Napels beschermt een glazen plaat een kunstwerk van werelds’ beroemdste straatkunstenaar Banksy. Tot 2019 was dit de enige ‘Banksy’ in heel Italië. ‘Maria met het pistool’ werd in 2010 met behulp van stencils en spuitbussen op een muur in de oude stad gezet. Niet veel verder plaatste de Britse kunstenaar zelfs nog een ander kunstwerk, in de buurt van de Santa Chiara kerk. Alleen een lokale graffiti-schrijver bedekte deze nog hetzelfde jaar. Om deze reden werd in 2016, na een petitie een glazen plaat voor het zeldzame stuk kunst geplaatst.

Iside – Francisco Bosoletti

francisco bosoletti napels

De Sansevero kapel in het historisch centrum is een van de populairste plekken van de stad onder kunstliefhebbers. In een lange rij wordt gewacht totdat de ‘Cristo Velato’ bewonderd kan worden, een magnifiek marmeren beeld uit de 18de eeuw dat midden in de kapel staat. Maar ook ‘La Pudicizia’ van Antonio Corradini is zeer populair, een sculptuur dat je in de hoek kunt zien staan. Anderhalve kilometer van de beroemde kapel vind je, boven in de kleurrijke wijk Quartieri Spagnoli een kopie van Corradini’s beroemde sculptuur. In 2017 was de Argentijnse kunstenaar Francisco Bosoletti te gast in Napels. Hij realiseerde een metershoge muurschildering in een (toen nog) ‘onzichtbaar’ deel van de wijk. Dit is een hint naar de bedoeling die Bosoletti heeft met de aparte schildertechniek die hij gebruikt heeft voor dit kunstwerk. Het is namelijk geschilder in negatief.

Maradona 1990 – Salvatore Iodice (/Mario Filardi)

maradona muurschildering napels

In 1990 explodeerde Napels voor de tweede keer in drie jaar tijd. Onder leiding van de Argentijnse voetbalkunstenaar Diego Maradona werd SSC Napoli opnieuw kampioen van Italië. In de Quartieri Spagnoli verscheen een enorme afbeelding van Maradona op een muur boven in de wijk. Na een collecte in de buurt schilderde een van de bewoners, de getalenteerde twintiger Mario Filardi in drie dagen tijd Maradona in het Napoli tenue van 1990.
26 jaar later was er van Filardi’s kunstwerk bijna niets meer over. En de schilder zelf was een aantal jaren daarvoor overleden. Salvatore Iodice is net als Mario Filardi opgegroeid in de Quartier Spagnoli. Hij besloot om de muurschildering te restaureren, in zijn continue inspanning om zijn wijk te verbeteren en meer kleur te geven. Na (opnieuw) een collecte in de buurt was er voldoende geld voor de restauratie. Op 4 maart 2016 wordt de nieuwe Maradona met veel vuurwerk onthuld. Een jaar later werd het gezicht van Diego opnieuw geschilderd, door Bosoletti. Inmiddels is deze muurschildering wereldberoemd, toen na het overlijden van Maradona in 2020 de beelden van deze plek de hele wereld over gingen.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels