Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels

Recept voor de Spaghetti alle Vongole

Omdat Iris de smaak te pakken heeft betreft het koken, leek het ons een goed idee om een gerecht dat wij heel graag eten met jullie te delen.
Normaal gesproken eten we de spaghetti alle vongole in een van onze favoriete trattoria’s in Napels. Maar door de lockdown kunnen we natuurlijk niet naar buiten. En eetgelegenheden zijn bovendien al weken gesloten. Tijd dus voor het recept voor de spaghetti alle vongole! Zodat wij, maar ook jullie deze lekkere pasta zelf kunnen maken. Alessandra, een Italiaanse vriendin van ons heeft wat insider tips geven (grazie mille amica!).

Het recept van de spaghetti alle vongole is een klassiek Napolitaans en tijdloos recept. Het is een eenvoudig recept dat geschikt is voor elke tijd van het jaar. Vongole is trouwens venusschelpen in het Nederlands ;).

Het geheim van dit primo piatto zit hem in de keuze van de ingrediënten. De vongole moeten minimaal een paar uur in koud water met zout staan om te weken. Zo kan het zand eraf weken (als je ze vers koopt). Daarnaast moeten de schelpen heel goed schoongemaakt worden, voordat je kunt beginnen met het bereiden van de pasta.

Het recept van de Spaghetti alle Vongole

Wat is de moeilijkheidsgraad van het recept? Makkelijk.
Wat is de bereidingstijd? Ongeveer 30 minuten.
Voor hoeveel personen is de pasta geschikt? 4 personen.

Ingrediënten voor de Spaghetti alle Vongole

  • 1 kg vongole (venusschelpen of kokkels, te koop bij de visboer of de supermarkt)
  • 300 gram spaghetti
  • 100 ml witte wijn
  • 1 rode peper
  • Olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • Peterselie
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze Spaghetti alle Vongole 

maken spaghetti alle vongole

Stap 1
Als je begint aan de pasta is het belangrijk dat je de schelpen goed schoonmaakt, zorg dat al het zand van de schelpen af is. Let goed op de groeven van de schelpjes, daar kan nog veel zand in zitten. Laat ze daarna even uitlekken.

Doe de schelpjes in een pan met een flinke scheut olijfolie, twee teentjes knoflook en 100 ml witte wijn. Zet de pan op hoog vuur, de alcohol kan zo verdampen. Sluit de pan af met een deksel en laat de schelpen uit zichzelf openen. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Hussel de pan af en toe zodat de schelpen tegelijkertijd openen. Schep daarna de vongole uit de pan, anders worden de vongole te gaar.

vongole in de pan

Stap 2
Als je de vongole uit de pan geschept hebt kun je nu nog wat extra knoflook en een stukje van de rode peper in de ‘saus’ bakken.

spaghetti in de pan

Stap 3
Hak nu de peterselie fijn, een of twee takjes is voldoende. Kook tegelijkertijd de spaghetti beetgaar, voorkomt dat de spaghetti in de pan al te gaar kookt. Kijk op de verpakking hoelang de spaghetti moet koken, je kookt hem dus minder lang dan op de verpakking staat.

spaghetti alle vongole

Stap 4
Geniet de spaghetti af en doe de spaghetti in de pan met ‘saus’. Laat de spaghetti nog even garen in deze pan en voeg als laatste de vongole weer toe aan de pan. Meng het geheel goed door elkaar, voeg de peterselie toe en een snufje peper. 

Serveer de spaghetti alle vongole op een mooi bord, basta!

Buon appetito.

recept voor het maken spaghetti alle vongole

Foto’s en recept van: cucchiaio.it

Wil je liever een andere pasta maken? Check dan het recept van de Pasta e Patate. Een Napolitaanse zeer voedzame pasta.

Waardeer dit recept

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels