recept Napolitaanse pastiera

Recept voor de Napolitaanse Pastiera

De Napolitanen hebben voor elke feestdag een andere gebakje (dolci). Zo heb je de zeppole voor vaderdag, struffoli voor Kerst, torrone voor de dag van de doden en de pastiera voor Pasen. Lees snel verder voor het recept voor de Napolitaanse pastiera.

De traditionele paastaart kom je niet alleen met pasen tegen in Napels, maar heel het jaar door kun je deze taart eten. Waarom? Omdat iedereen hem zo lekker vindt! Bij elke pasticceria in Napels kun je de Napolitaanse pastiera vinden. De ingrediënten van de taart hebben een bijzondere historie. De pasteria staat voor de verschillende geschenken van de aarde in Campanie. De oranjebloesem staat bijvoorbeeld voor de geur van de grond, het meel voor rijkdom, de eieren voor vruchtbaarheid en de ricotta voor overvloed. 

De pastiera heeft uit een kruimelige korst met een romige ricotta vulling. Er zijn veel verschillende varianten van de pastiera maar de bekendste (en lekkerste) is natuurlijk de Napolitaanse. 

Ontdek het recept voor de Napolitaanse pastiera

Wat is de moeilijkheidsgraad van het recept? Medium.
Wat is de bereidingstijd? 2 uur.
Voor hoeveel personen is de taart geschikt? 8-10 personen.
Je hebt een springvorm nodig van 24 of 26 cm.

Ingredienten van de pastiera

Voor de korst:

  • 350 gram bloem
  • 175 gram boter
  • 140 gram suiker
  • 2 eieren
  • De schil van een sinaasappel

Voor de vulling:

  • 350 gram ricotta
  • 250 gram suiker 
  • 8 gram vanille suiker
  • 300 gram tarwe (grano precotto)
  • 200 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 150 gram gekonfijt fruit of 2 el sukade
  • 2 thee lepels oranjebloesemwater (optioneel) 
  • de schil van 2 sinaasappels
  • de schil van 1 citroen 
  • mespuntje zout
  • theelepel kaneel

Bereidingswijze pastiera

bereidingswijze pastiera napoletana

De vulling:

Stap 1
Rasp als eerst de schil van de sinaasappel. Kook de tarwe samen met de melk, de rasp van de sinaasappel en 1 eetlepel suiker. Roer totdat de melk volledig is opgenomen en laat het geheel afkoelen.

Meng in een grote kom de ricotta samen met de suiker (en vanillesuiker) tot een zacht klontvrij mengsel. 

vulling pastiera napoletana

Stap 2
Voeg de 2 eieren, de eidooier, het snufje zout en de geraspte schil van de sinaasappel en citroen toe. Roer het geheel goed door. Voeg daarna het gekonfijte fruit (of sukade), kaneel en oranjebloesemwater toe.

Stap 3
Voeg nu het afgekoelde mengsel uit stap 1 toe. Roer het goed door elkaar en laat het daarna paar uur rusten in de koelkast.

De korst:

Stap 4
Bereid nu de korst voor. Voeg alle ingrediënten voor de korst tegelijk in een bak toe (dus de bloem, boter, suiker, eieren en rasp van de sinaasappel). Kneed dit geheel tot een compacte bol. Wikkel dit in plasticfolie en zet dit ook in de koelkast. Laat het voor een paar uur rusten.

Paastaart Napels

Stap 5
Haal de bol met deeg als eerste uit de koelkast. Pak ⅔ van de bol en bekleed de springvorm. Giet daarna de vulling in de springvorm. Rol het resterende deeg uit en snijd dit in reepjes. Deze leg je over de vulling heen (maak ruiten).

recept voor Napolitaanse pastiera

Stap 6
Bak de pastiera ongeveer 1 uur en 20 minuten op 180ºC. Als de pastiera goudbruin kleurt is hij klaar. Laat de paastaart op kamertemperatuur komen en basta! Bestrooi de pastiera voor het serveren nog met poedersuiker. 

Buon appetito!

recept: het eindresultaat van de pastiera

Foto’s en recept uit: cucchiaio.it

Wil jij Napels’ allerlekkerste gebakjes proeven? Ga dan op Dolci tour met ons! Tijdens deze 2 uur durende tour door het centrum van Napels proef je onder andeere de pastiera Napoletana.

Waardeer dit recept

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.