Bij de Napolitaanse pizza denk je waarschijnlijk direct aan een pizza die vers gemaakt en gebakken uit de oven komt. Maar in de straten van Napels bestaat er een minder bekende, maar minstens zo lekkere versie van de pizza. Maak kennis met de pizza fritta, de gefrituurde pizza van Napels.
Wat is een pizza fritta?
Pizza fritta is precies wat de naam doet vermoeden: een gefrituurde pizza. In plaats van de deegbodem te bakken in een oven, wordt het pizzadeeg gevuld, dichtgevouwen (als een calzone) en dan gefrituurd in olie. Het resultaat? Een krokante buitenkant met een zachte, smaakvolle vulling. De populairste variant is de completa die gevuld is met ricotta, provola, tomatensaus en ciccoli (stukjes varkensspek). Maar natuurlijk zijn er in moderne tijden veel verschillende vullingen bij gekomen. Maar hoe is de pizza fritta ontstaan? Daarvoor moeten we terug naar de vorige eeuw.
Een culinaire oplossing uit de oorlogstijd
De pizza fritta is uitgevonden in het naoorlogse Napels, toen er aan alles een tekort was door de bombardementen van de Amerikanen in 1943. Ingrediënten, maar ook ovens waren schaars. De Napolitanen moesten creatief zijn en zo ontstond een gerecht dat nog steeds lekker was, maar goedkoper en makkelijker was om te maken. De pizza fritta kon door de makkelijke bereiding ook thuis gemaakt worden. En zo werden de eerste pizze fritte niet in pizzeria’s, maar voor de huisjes direct aan de straat verkocht door de vrouwen die er woonden. Deze pizza variant is daarom misschien wel het beste voorbeeld van Napolitaans street food.
In de beroemde Napolitaanse film L’Oro di Napoli uit 1954 kun je Sofia Loren zien als pizzabakster, die haar klanten 8 dagen de tijd gaf om te betalen. De pizza stond daarom ook wel bekend als a ogg’ a ott’ (je eet vandaag en betaalt over 8 dagen), in een tijd dat niet iedereen elke dag werk had.

Waar eet je de lekkerste pizza fritta?
In de moderne tijd vind je deze pizza eigenlijk alleen nog maar in pizzeria’s of friggitoria’s. Op veel plekken in Napels vind je deze, waar de gefrituurde pizza soms al klaar ligt in de vitrine. Maar een goede pizza fritta eet je het beste vers uit de olie. Het maken van een pizza fritta is niet makkelijk. Het deeg moet namelijk een dun gefrituurd laagje zijn. Op de plekken waar je de gefrituurde pizza het beste kunt eten, zie je vaak ook live hoe deze gemaakt wordt.
Je vindt heerlijke gefrituurde pizza’s bij Da Gennaro in de Quartieri Spagnoli en bij Zia Esterina Sorbillo aan de Via dei Tribunali. Of bij Isabella De Cham in onze wijk Rione Sanità. Een lunch of diner hier is perfect te combineren met onze Nederlandstalige Rione Sanita Tour.
Tijdens onze Street Food Tour kom je ook op de lekkerste plekken om de pizza fritta én ander street food te proeven.
