Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Fietsen in Napels?

Nederlanders fietsen overal. Wij dus ook, in het drukke Napels. Een stad waar veel mensen niet gewend zijn om de fiets te nemen (en dan drukken we ons nog zacht uit). Toch zien we steeds meer mensen fietsen in Napels.

Fietstours in Napels

Tijdens de Nederlandstalige fiets tours in Napels die wij organiseren, wordt er vaak enthousiast gereageerd door voorbijgangers. In het weekend zijn dit vaak ook andere fietsers, die op weg zijn naar het fietsgebied Campi Flegrei net buiten de stad. Ondanks dat Napels bijna geen fietspaden heeft kun je er toch prima fietsen. Helemaal onder begeleiding van een gids. Je leest hier meer over onze Nederlandstalige fietstour in Napels.

Nederlandstalige fietstour napels

Waarom er zo weinig mensen fietsen in Napels

Italië is het land van de Giro D’Italia, Fausto Coppi en Pantani. Hoe kan het dan dat er zo weinig mensen fietsen in Napels? Volgens ons zijn er een aantal oorzaken hiervoor: Napels is een heuvelachtige en oude stad, er is weinig tot geen plek voor fietspaden en er is geen fietscultuur.
Aan de boulevard kun je heerlijk rustig fietsen, over de geasfalteerde weg. Als je echter andere delen van de stad in rijdt met je fiets merk je al snel dat Napels absoluut niet vlak is. De grote winkelstraat Via Toledo loopt bijvoorbeeld helemaal omhoog richting het paleis op de Capodimonte heuvel. Dat is met je scooter, motor of auto toch een stuk minder vermoeiend.

Deelfietsen in Napels

In december 2019 kondigde de gemeente van Napels aan dat er een nieuw programma voor deelfietsen komt. In 2012 is een eerste poging gedaan om inwoners fietsen te laten delen in de stad, maar dit werd geen succes. Bij park Villa Comunale aan de boulevard zijn de oude rekken nog te zien. Nu hoopt men dat de deelfietsen wel een succes gaan worden en meer Napolitanen gaan fietsen in Napels. Inmiddels staat de stad nu redelijk vol met e-bikes van Lime. Via een app kun je eenvoudig een fiets huren. Het enige nadeel is dat je op veel plekken in de stad niet mag komen en de fietsen slecht onderhouden worden.

Bike To School Napoli

Naast het promoten van fietsen in het centrum stimuleert de gemeente fietsen ook onder de jongste inwoners. In samenwerking met Bike To School Napoli wordt schoolkinderen geleerd over duurzame mobiliteit en hoe leuk het is om te fietsen. In 2019 en in 2020 zijn er verschillende datums geweest waarop Bike To School Napoli evenementen organiseerde waarbij kinderen gezamenlijk naar school konden fietsen in Napels. Bijvoorbeeld tijdens kerst, pasen en carnaval. Verder werkt de organisatie aan het verhogen van het aantal fietsvriendelijke scholen, waar fietsrekken of fietshokken zijn voor de leerlingen.

kinderen in Napels op de fiets
foto: facebook.com//biketoschoolnapoli

Fiets huren in Napels

Wil je Napels liever zelfstandig op de fiets ontdekken? Dat kan ook. Er zijn verschillende plekken in de stad waar je een fiets kunt huren.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels