Napels bezoeken in 2021: corona/COVID-19 updates

Na maanden geen vakantie of weekendjes in het buitenland wil je vast graag op vakantie. Maar waar moet je rekening mee houden voor een bezoek aan Napels of de omgeving van Napels (Amalfikust, Sorrento, Pompeii, Capri, Procida, Ischia of Campi Flegrei)?

Je kunt ons een berichtje sturen zodat wij je antwoord kunnen geven, maar hieronder kun je ook eenvoudig de actuele situatie in Napels en regio vinden. De eilanden Capri, Procida en Ischia zijn covid vrij.

Laatste updates

Laatste update donderdag 2 september 2021

Restaurants, bars en musea en archeologische sites geopend

In Napels zijn de restaurants en bars weer regulier geopend en mag zowel binnen als buiten gegeten en gedronken worden. Musea en plekken als Pompeii zijn ook weer open om te bezoeken.

Geen quarantaineverplichting, wel negatieve testuitslag

Als je aankomt in Italië hoef je niet in quarantaine. Wel is het nog steeds verplicht om een negatieve testuitslag te hebben of volledig gevaccineerd te zijn. Scroll naar beneden voor meer details of ga direct naar de website van de Nederlandse overheid of Belgische overheid.

Mondkapje en avondklok

Er gelden nog steeds algemene regels zoals het houden van 1 meter afstand. De verplichting van het dragen van een mondkapje in de buitenlucht is door de Italiaanse overheid afgeschaft, maar het regiohoofd van Campanië heeft besloten dat in onze regio dit nog niet zo is. In de praktijk wordt er echter niet actief op gehandhaafd. In gesloten openbare ruimtes zoals winkels, musea en het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje verplicht.

Welke voorbereidingen moet ik treffen als ik naar Napels reis?

  1. Kom je naar Napels (of Italië) dan moet je volledig gevaccineerd zijn of een negatieve testuitslag kunnen laten zien. Dit mag een moleculaire pcr test, maar ook een (goedkopere) antigeen test zijn. Deze mag niet ouder dan 48 uur zijn op het moment van aankomst. Je hoeft niet in quarantaine.
  2. Verder is het belangrijk dat je dit ingevulde document bij je hebt. Hier kan door de Italiaanse autoriteiten naar gevraagd worden.
  3. Voor vertrek naar Napels (of Italië) moet je het Digital Passenger Locator Form (dPLF) invullen. Via deze link kun je het formulier digitaal invullen.
  4. Daarnaast raden wij je aan om altijd de website van de Nederlandse overheid of de website van de Belgische overheid te checken voor de laatste informatie.

Green pass in Napels

Vanaf 6 augustus is het belangrijk dat je de zogenaamde Green Pass hebt. Deze Green Pass heb je nodig als je 12 jaar of ouder bent en binnen in een restaurant wat wilt eten of wat wilt drinken binnen in een bar. Als je staand aan de bar een kopje koffie wilt drinken heb je geen Green Pass nodig.

De Green Pass heb je ook nodig als je een archeologische site wilt bezoeken zoals Pompeii, een museum, bioscoop of theater. Ook is de Green pass nodig voor termen, zwembaden, stadions en andere grote evenementen.

Vanuit Nederland werkt de Corona Check App als Green Pass. Hierin kun je een internationale code aanmaken. In dit geval is, anders dan voor je reis naar Italië, één vaccinatie voldoende. Ook een negatieve (antigeen)test van maximaal 48 uur oud (gemeten vanaf moment van afname test) of een herstelbewijs (mits niet ouder dan zes maanden) is geldig.

Ook in het openbaar vervoer is de Green Pass verplicht. Dus wil je reizen met de trein, bus, metro of wil je een boot/ferry nemen dan heb je een Green pass of negatieve test nodig.

Kleurcodes per regio

Italië heeft een landelijk beleid m.b.t. de bestrijding van het COVID-19, maar dit wordt op regionaal niveau uitgevoerd. Zo kan het zijn dat er in de ene regio meer restricties zijn dan in de andere, of andersom. Dit wordt aangegeven met kleurcodes. Hieronder vind je de kleurcodes en de maatregelen die erbij horen. Op covidzone.info kun je elke dag zien welke kleur de regio heeft waar je naar toe wilt. Op dit moment zijn alle regio’s code geel of wit en mag je dus ook zonder restricties reizen tussen de regio’s.

Zone wit (nauwelijks tot geen risico)momenteel zijn alle regio’s kleurcode wit
Zone wit is een relatief nieuwe kleurcode. Als een regio drie weken lang niet meer dan 50 besmettingen per honderdduizend inwoners heeft krijgt de regio deze kleurcode. De avondklok vervalt en theaters, musea, bioscopen en sportscholen mogen ook weer open. Wel blijven de maatregelen van het dragen van een mondkapje en het afstand houden verplicht.

Zone geel (laag risico)
Zone geel betekent dat de winkels, restaurants en bars weer geopend zijn. In zone geel lijkt alles weer als ‘normaal’. Restaurants mogen voor zowel lunch en diner geopend zijn tot 23:00 uur, zowel binnen als buiten. Je temperatuur kan worden gemeten bij aankomst en je moet vaak je contactgegevens achter laten. In zone geel mogen musea ook weer geopend zijn.

Zone oranje (gemiddeld risico)
Zone oranje betekent dat je buiten mag zijn zonder noodzakelijke reden en dat de winkels weer geopend zijn. De restaurants en bars zijn nog wel gesloten, maar je kunt wel afhalen of bestellen.

Zone rood (hoog risico)
Zone rood betekent lockdown. Je mag alleen buiten zijn voor noodzakelijke dingen (zoals werk) of voor een frisse neus in de buurt van je woning. De winkels zijn gesloten m.u.v. essentiële winkels. Daarnaast zijn ook de restaurants en bars gesloten, je kunt wel afhalen of bestellen.

Terugreis naar Nederland of België

Reis je terug naar Nederland of België vanuit Italië? Check dan altijd de actuele regels op de website van de Nederlandse overheid of de website van de Belgische overheid.

De Nederlandse overheid heeft een checklist Nederland inreizen aangemaakt. Klik hier voor de checklist.

Disclaimer: de informatie op deze pagina is door ons zo goed mogelijk samengesteld, maar het kan zijn dat bepaalde informatie op het moment van lezen niet (meer) correct is. Je bent zelf verantwoordelijk voor het nemen van de juiste maatregelen voor een reis naar Italië, check voor alle informatie daarom altijd de website van je overheid.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.