Leven in lockdown

Het is vandaag 10 maart 2020. Het zal niemand ontgaan zijn dat er sinds vandaag in heel Italië een lockdown gaande is vanwege het coronavirus COVID-19. Deze periode van afsluiting duurt tot en met 3 april 2020(inmiddels verlengd t/m 14 april). In Nederland is er een code oranje reisadvies door het Ministerie van Buitenlandse zaken afgegeven voor Napels (bekijk de updates hier). Maar wat betekent een leven in lockdown precies? Welke maatregelen zijn er genomen en hoe is de situatie in Napels?

De maatregelen t/m 3 april 2020 (inmiddels t/m 14 april):

 • Alle scholen en universiteiten zijn gesloten (dit was al sinds vorige week zo)
 • Alle (sport) evenementen zijn voorlopig afgelast of verplaatst – dus ook de wedstrijden van Napoli in de Serie A
 • Musea en archeologische sites zijn gesloten (bijv. Pompeii, maar ook de Vesuvius)
 • Bioscopen, theaters en bibliotheken zijn gesloten
 • Restaurants en barretjes moeten hun deuren gesloten houden
 • Alle winkels en winkelcentra zijn gesloten
 • Je moet minimaal 1 meter afstand van elkaar bewaren en mag elkaar geen hand, kus of knuffel geven
 • Je mag geen groepen vormen en in winkels mogen niet meer dan twee personen tegelijk zijn
 • #iorestoacasa: het is de bedoeling dat iedereen zoveel mogelijk thuis blijft
 • Na 18:00 uur mag je niet meer naar buiten
 • Alleen met een bepaald formulier, autocertificazione, mag je nog de straat op (dit heb je niet nodig voor het doen van boodschappen)
 • Je mag je eigen plaats niet uit, dus wij moeten in Napels blijven
 • Woon-werkverkeer is alleen nog toegestaan als dit noodzakelijk is

Maatregelen betreft hygiëne:

 • Mondkapjes en het dragen van handschoentjes wordt aangeraden
 • Je dient je handen meerdere keren per dag te wassen, voor minimaal 20 seconden
 • Bij veel winkels moet je bij binnenkomst eerst je handen desinfecteren

Wat is er nog wel open?

 • Supermarkten
 • Apotheken
 • Postkantoren
 • Banken
 • Tabakswinkels en kiosken
 • Benzinestations
 • Op stations, vliegvelden en in ziekenhuizen: barretjes en restaurantjes
Lockdown in Napels

Eigenlijk komt het sociale leven van veel Italianen en dat van ons dus tijdelijk helemaal stil te liggen. Iedereen wordt door de Italiaanse regering opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven, zodat er geen nieuwe besmettingen plaats kunnen vinden.
Vandaag was het de eerste dag van de lockdown en die hebben we overleefd.

Hoe was onze eerste dag leven in lockdown in Napels?

Het was vanochtend wat vreemd allemaal. Het merendeel van de Napolitanen op straat liep met een mondkapje op en veel mensen waren boodschappen aan het inslaan. De meeste mensen zijn bang dat de supermarkten uiteindelijk gesloten worden of de bevoorrading slecht zal zijn. Wij hebben zo ook maar het nodige voedsel gekocht. Verder merkten we inderdaad dat er veel winkels, restaurants en barretjes gesloten waren en dit voorlopig zo blijft.
Het historische centrum van Napels was erg leeg, een onwerkelijk beeld. Het gesprek van de dag was toch wel dat het enorme economische gevolgen heeft voor iedereen. We hebben wat kopjes koffie gedronken met ondernemers uit de stad en daarna heerlijk aan de boulevard van Napels van het zonnetje genoten. Lockdown of niet, de stad was rustig en daardoor ook prachtig om mee te maken. We zijn benieuwd hoe het de komende dagen zal zijn… en blijven waarschijnlijk ook veel thuis. Heb je vragen of ben je binnenkort in Napels? Wij zijn beschikbaar voor eventuele vragen.

Andrà tutto bene, alles komt goed!

lockdown napels quarantaine
Street art in het historisch centrum die inspeelt op de actualiteit

Leven in lockdown deel 2

Grazie mille! Wauw, wat veel lieve berichtjes hebben wij mogen ontvangen van jullie. Niet alleen van familie, vrienden & ex-collega’s, nee ook van mensen die ooit met ons een tour gedaan hebben of naar Napels willen komen. We zijn heel dankbaar voor al deze lieve berichtjes van iedereen en het helpt ons zeker deze lange dagen door te komen.

We krijgen van iedereen natuurlijk de vraag hoe het met ons gaat en wat we heel de dag door doen, dus vandaar: Leven in lockdown deel 2. Speciaal voor jullie.

Het gaat goed met ons! Wij zijn gezond, maar we vervelen ons alleen wel.

Lockdown Napels: hoe zien onze dagen er nu uit?

We hopen allereerst dat we zo lang mogelijk uit kunnen slapen, zodat de dag al wat later begint. Dan staan we rustig op, gaan we douchen en bedenken we wat we die dag gaan doen.
Meestal betekent dat eerst even op de computer onze tijd verdoen en daarna samen naar de supermarkt. Officieel mag je maar met 1 persoon per huishouden de deur uit voor boodschappen, maar we vinden het wel fijn om elke dag allebei even de benen te strekken. De supermarkt of een salumeria is op nog geen 5 minuten loopafstand…

Verder worden we in de loop van de dag vaak gebeld door familie of vrienden, dit zijn wel onze hoogtepuntjes van de dag.

Iris houdt ervan om deze dagen ook op de bank te liggen en lekker te Netflixen. En ze zit tussen 14:00 en 16:00 op het balkon, want tussen deze uren hebben we zon op het balkon. Als er zon is natuurlijk. Joël leest veel en komt ook lekker op het balkon zitten met zonnige dagen.

Verder nemen we tot nu toe elke dag het voornemen om het huis grondig schoon te maken, maar tot vandaag heeft de grote schoonmaak nog niet plaatsgevonden.

We snoepen veel te veel, natuurlijk ga je uit verveling eten. Dus de nodige pakken chips, snoepjes en koekjes zijn al op. Mocht je nog wat Nederlandse lekkernijen willen opsturen, alles is welkom! Stuur ons een berichtje voor ons adres, haha.

Het is absoluut niet leuk om zo te leven, je beseft dat je wereld tijdelijk erg klein is. Sociale momenten bestaan niet echt meer (los van de korte gesprekjes die we voeren vanaf ons balkon op vier hoog). Maar dit is hard nodig om te zorgen dat de verspreiding van het virus afneemt. Hopelijk neemt het ook snel af. Tot en met 13 april zo leven is lang.. maar zeker noodzakelijk!

Omdat de verveling bij velen toe begint te slaan ontstaan er allemaal challenges op social media. Zoals het maken van een foto van je sloffen en anderen op social media uitnodigen dit ook te doen. Of andere social media acties waarbij je gekke foto’s van jouw en je familie maakt voor 7 dagen, waarna er een winnaar gekozen wordt. Wij doen met een aantal maar gezellig mee.

Het straatbeeld

Het is erg rustig op straat. Alleen de supermarkten, salumeria’s, apotheken, visboer, fruitboer en winkels met schoonmaakartikelen en electronica zijn open. De rest is gesloten! Zie hier een aantal foto van een leeg Napels.

verlaten straten in napels
spookstad napels

Het leuke is wel dat we vanaf ons huis nu vogeltjes horen fluiten. Normaal hoorden we alleen maar het geluid van scooters en auto’s. Verder hangen aan de balkons spandoeken met regenbogen die door de kinderen gemaakt zijn met de tekst Andrà tutto bene, alles komt goed.
Gisteren, 13 maart, om 18:00 uur werd iedereen in Italië massaal opgeroepen voor een flash mob. Om op het balkon te staan en muziek met elkaar te maken. Een erg mooi gebaar en prachtige balkonconcerten! Jullie hebben de filmpjes vast voorbij zien komen.
Vandaag, 14 maart, om 12:00 uur werd er hetzelfde gedaan alleen moest iedereen applaudisseren, dit was helaas een minder groot succes.
En er komen meer balkonconcerten aan, allemaal met een bepaald thema of een bepaald nummer. Wij zijn benieuwd.

Andra tutto bene, alles komt goed

Paniek in Nederland

Nederlanders en Belgen: geniet nog even van jullie bewegingsvrijheid. Het ziet er namelijk naar uit dat ook jullie een lockdown met quarantaine gaan meemaken. 
En je hoeft echt niet te hamsteren. Natuurlijk koop je wat meer dan normaal, omdat je veel thuis zal zijn. Maar alles opkopen is onzin. De supermarkten worden goed bevoorraad en blijven gewoon open. 

Tips om je dagen te vullen tijdens een quarantaine

 • Lees die stapel boeken die al eeuwen op je wacht
 • Ruim die kast of la eens op, een beetje ‘ontspullen’
 • Kook elke avond uitgebreid (Italiaans), probeer nieuwe gerechten en bak dingen
 • Wil je nog wat schilderen of aan je huis doen? Dit is het moment! (Sla wel alvast de spullen in bij de bouwmarkten voordat ze dicht gaan)
 • Kijk al je favoriete series op Netflix of Videoland in een keer, lekker bingewatchen
 • Wil je meer over Napels zien? Check dan: de documentaire ‘Zielen van Napels’, de film ‘Diego Maradona’ en de serie ‘Mijn geniale vriendin’
 • Begin met het leren van Italiaans, zodat je deze zomer met de locals kunt kletsen tijdens een bezoek aan Napels
 • Creatief? Dit is het moment om je meesterwerk te maken!
 • Bel al je vrienden en familie, zo ben je toch nog samen
 • Altijd al meer over een bepaald onderwerp willen weten? Dan is dit je kans om een expert te worden

We hopen dat wij jullie snel weer in Napels mogen ontvangen! We willen onze liefde voor de stad weer delen door tours met jullie te doen.

Restiamo distanti oggi, per abbracciarci più forte domani
Laten we vandaag op afstand van elkaar blijven, om elkaar morgen sterker te kunnen omhelzen.

Premier Giuseppe Conte

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.